Import produktów spożywczych z GRECJI

GRECKI MARKET

Prawdziwy grecki ser FETA i sery długodojrzewające

GRmedia reprezentuje w Polsce czołowych producentów greckich serów. Sprowadzamy do Polski grecki ser FETA oraz znakomite kreteńskie, długodojrzewające sery. Oferujemy sery: FETA GRAWIERA KEFALOTYRI GIDINO (KOZI) ATHOTYROS   MIZITRHA (twarożek z owczego mleka z krety) HALUMI MANURI SER DO GRILLOWANIA SAGANOTIRI (do smażenia) JOGURT


Ser FETA


 

  • Najpopularniejszy grecki ser wytwarzany z pasteryzowanego mleka owczego (70%) i koziego (30%). Posiada certyfikat ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia).
  • Ser FETA najczęściej używany jest do greckiej sałaty, jako dodatek do pizzy, do smażenia i do pieczenia.
  • FETĘ(nazwa FETA dosłownie znaczy plaster) produkuje się w Grecji od czasów starożytnych. Jest to biały twardy i jednocześnie kruchy ser bez skórki przechowywany w solance. Ma nieregularne otwory o charakterystycznym smaku i aromacie. Dojrzewa w ciągu dwóch miesięcy.

    Ser FETA dostępny jest w następujących opakowaniach:

    • 150 gram pojemnik plastikowy
    • 150 gram z oliwą i z przyprawami, pojemnik plastikowy
    • 200 gram zapakowany próżniowo w folii
    • 300 gram pojemnik plastikowy
    • 400 gram zapakowany prózniiowo w folii
    • 400 gram pojemnik plastikowy
    • 400 gram pojemnik plastikowy kostki

 


GRAWIERA Z KRETY


 

  • Najpopularniejszy długo dojrzewający grecki ser. Nasz ser pochodzi z mleka owczego z górzystych terenów Krety z okolic Rethymnonu. Nasza Grawiera chwalona jest za wyjątkowy smak i aromat. Każdego dnia dzięki niej pozyskujemy coraz więcej klientów.
  • Ser GRAWIERA po raz pierwszy pojawił się w Grecji w 1914 roku. Jest to w dużej mierze imitacja Szwajcarskiego Gryuere oraz znanego we Włoszech wg nazwy Griviera. Nasza kreteńska Grawiera uważana za jeden z najlepszych greckich serów wytwarzanych wyłącznie na bazie świeżego mleka owczego z niewielkim dodatkiem świeżego mleka koziego.
  • Kształt sera jest cylindryczny (krążek) o wadze około 9÷13 kg.

    Długodojrzewające sery GRAWIERA dostępne są w następujących opakowaniach:

    • 240 g w folii termogrzewalnej
    • 3,3 kg w folii (1/3 krążka)
    • 6 kg w foli (1/2 krążka)
    • 12 kg w foli (cały krążek)

 


KEFALOTYRI Z KRETY


 

  • Kefalotyri jest pikantnym sere, kuzynem Grawiery. Cieszy się dużym powodzeniem u naszych wymagających klientów. Nasz Kefalotyri jest podobny do włoskiego Parmezanu. Jest to twardy ser o bogatym aromacie, ma kolor jasnożółty o zwartej masie z rozproszonymi otworami. Wytwarzany również ze świeżego mleka owczego z niewielkim dodatkiem mleka koziego
  • Kształt sera jest cylindryczny (krążek) o wadze około 3kg.

    Długodojrzewające sery KEFALOTYRI dostępne są w następujących opakowaniach:

    • 3 kg w foli (cały krążek)

 


GIDINO (kozi) z Krety


 

  • Gidino to łagodny długo dojrzewający kozi ser z gór Krety, idealne nadaje się dla tych którzy poszukują delikatnego a jednocześnie wyraźnego w smaku koziego sera.
  • Kształt sera jest cylindryczny (krążek) o wadze około 3kg.

    Długodojrzewające sery GIDINO (KOZI) dostępne są w następujących opakowaniach:

    • 1,5 kg w foli (cały krążek)
    • 3 kg w foli (cały krążek)

 


ATHOTYROS z Krety


 

  • Athotyros jest najstarszym Kreteńskim serem z mleka owczego, posiada delikatny smak, aromat.
  • Ser ten, jako jedyny z niewielu serów, nadaje się jako dodatek do kanapki, jako przystawka, przekąska, dodatek do spageti albo do zapiekanek. Jest wytwarzany z mleka owczego czasami z domieszką mleka koziego o zwartej strukturze. Jest biały, bez skóry, odpowiednik włoskiego Ricotta.
  • Kształt sera jest stożkowy o wadze około 1,5kg.

    Długodojrzewające sery ATHOTYROS dostępne są w następujących opakowaniach:

    • 1,5 kg w foli (cały krążek)

 


MIZITHRA z Krety


 

  • Kreteńska Mizithra to świeży twarożek o słodkim niepowtarzalnym smaku i delikatniej konsystencji.
  • Ser wytwarzany jest ze świeżego mleka owczego i koziego. Jest to ser biały, miękki bez skóry. Maksymalna wilgotność powinna wynosić 50%. Mizithra od momentu pojawienie w naszej ofercie ciągle zyskuje nowych fanów.

 


Manuri


 

  • To bliski kuzyn Mizithri, łagodny i słodkawy. Wytwarzany jest przeważnie na kontynentalnej Grecji.
  • Pakowane jest próżniowo po 200g

 


HALUMI


 

  • Idealny serek do smażenia i grillowania. Jest mieszanką mleka owczego, koziego i czasami krowiego z dodatkiem mięty. Jego ojczyzną jest wyspa Afrodyty czyli Cypr.
  • Jest to biały ser bez skórki. Sposób wytwarzania polega na zastosowaniu wysokiego ciśnienia i wysokiej temperatury, co powoduje charakterystyczną konsystencję oraz na dodaniu liści mięty i 3% soli. Żaden inny ser nie jest wytwarzany w taki sposób. Halumi jest uważany za wyjątkowy przysmak.
  • Pakowany próżniowo po 200÷250g

 


GRILL CHEESE


 

GRILL CHEESE jest to serek idealnie nadający się do patelni i grilla. Jest to grecki odpowiednik cypryjskiego Halumi.